Rödvinssås

Den absolut godaste rödvinssåsen jag vet! Den rekommenderas verkligen och måste bara prövas! Superenkel också! Har dessutom uppdaterad receptet nu i september 2011, mycket god :)!

6 port

2 shalottenlök
2 msk smör
2 msk socker
svartpeppar
3 dl vatten
2 msk kalvfond
5 dl rött vin
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
2 msk maizena

Hacka löken och fräs den i smöret. Tillsätt socker och lite nymalen peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd så med vatten vin, fond, soja och balsamvinäger. Koka ihop 15 min och red av till önskad tjocklek. Jag brukar även sila såsen för att få den helt slät och det gör jag innan jag reder av den.

Kommentarer

  1. Hej!
    Gjorde denna rödvinsså igår tillsammans men smördegsinbakad oxfilé fylld med smörstekta kantareller och såsen är fantastiskt god!!! Tack Mariell för smakupplevelsen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rätten heter oxfilé wellington :)

      Radera
  2. Hej,
    Jag har gjort den här rödvinsåsen flera gånger. Den har blivit en favorit i vår familj. Den är enkel att göra och blir supergod! (jag har lite mer redning än vad som står i receptet, ca 3 msk)

    SvaraRadera
  3. Va roligt att ni tycker om mitt recept på rödvinsås :)!

    Ja ibland brukar jag ha i lite mer redning och ibland lite mindre också, allt beroende på vilket humör man är på ;)!

    Ha en bra helg!

    mvh
    Mariell

    SvaraRadera
  4. Den var supergod och enkel att tillaga.
    Tackar
    Karin

    SvaraRadera
  5. den här är grym! gör den minst 1 gång i veckan, haha!

    tack för receptet!

    SvaraRadera
  6. Hej! Med peppar menas vitpeppar?

    SvaraRadera
  7. Hej Marcus!

    Jag använder alltid min kryddkvarn som innehåller rosé-, vit- och svartpeppar tillsammans. Men om jag skulle välja en sort skulle jag ta svartpeppar :)!

    Ha en bra helg!

    /Mariell

    SvaraRadera
  8. Såsen blev verkligen underbart god :)
    Tack för att du delade med dig av detta receptet. Den kommer att bli "en favorit i repris" kan jag lova.
    //Anneli

    SvaraRadera
  9. Wow, tack för receptet! Det var polaren som tjatade om att vi måste göra egen rödvinssås, och det var ju klart värt det! De blev mycket imponerade och jag med för den delen. :)

    SvaraRadera
  10. Mycket gott till helstekt nötfilé och potatisgratäng på Valborg. Tack för receptet! /matälskare i västerort

    SvaraRadera
  11. Blir att testa denna ikväll.
    Finns många recept som innehåller vitlök, något som testats i detta recept ????

    SvaraRadera
  12. Mycket god rödvinssås . Gör den ofta till lamm. Använder dock dubbla
    mängden redning. Tack för ett mycket bra recept/Fredrik

    SvaraRadera
  13. Skall göra den idag när det är Fars-dag. hoppas att den också blir god skickar betyget senare

    SvaraRadera
  14. Super Super god kommer att göra den flera gånger,
    tog lite mer redning. Tack för receptet.

    SvaraRadera
  15. Hej Mariell,
    Har aldrig gjort en rödvinssås förut men tänkte pröva den på lör. Vad ska det vara för rödvin för bästa resultat?

    Mvh/ Annika

    SvaraRadera
  16. Hej Annika!

    Jag brukar bara ta något 'vanligt' rödvin jag har hemma och har jag kvar i en box så går det alldeles utmärkt! Har gjort det ibland på matlagningsvin också och det blir bra också :)!

    Lycka till!

    MVH
    Mariell

    SvaraRadera
  17. Hej Mariell! Nu ska jag testa denna såsen som fått så mycket beröm! Hälsningar Marielle =))

    SvaraRadera
  18. Hej Marielle!

    Blev såsen lyckad :)?

    /Mariell

    SvaraRadera
  19. Ok, den här såsen blir det till oxfilen ikväll. Fanns många att välja på, men jag litar på mina medmänniskor, alla verkar gilla den. Återkommer med resultatet.

    SvaraRadera
  20. Håller på å gör dennna sås nu och har hittils bara provsmakat.... Smakar super gott och lär vara lika gott till den helstekta oxfilen med hasselbacks potatis =)
    Tack så mkt!

    SvaraRadera
  21. Går den att förbereda dagen innan?

    SvaraRadera
  22. Denna sås går utmärkt att göra dagen innan, gör den helt färdig och bara värm upp den eller så reder du av den samma dag som den ska serveras :)!

    SvaraRadera
  23. Hej! Har nyss testat din sås efter alla härliga kommentarer. Har aldrig gjort rödvinsås förr. Tyckte att den kanske blev lite för syrlig. Har jag gjort nåt fel? Kan jag "rädda" det på nåt vis?:) hälsningar från Lotta

    SvaraRadera
  24. Är den god att äta kall också?

    SvaraRadera
  25. För oss "köksligt handikappade men med visioner", när saltar jag för bästa resultat..?

    SvaraRadera
  26. Vad ska man med saltet till?

    SvaraRadera
  27. Nyårsmiddag med potatisgratäng o oxfilé och denna rödvinssås.
    Kanongott!! Och jättelätt att göra, perfekt att göra dan innan och bara värma upp!

    SvaraRadera
  28. Supergod sås!! Vi gjorde den till nyårsafton! Jag har länkat till dig i min blogg o även lagt in receptet! SUPERGOD rödvinssås!

    SvaraRadera
  29. Va roligt att ni är så många som tycker om denna sås :)!

    Salta är jag dålig på måste jag erkänna, jag är absolut inte en 'saltoman' :), så ni måste känna efter själv hur mycket ni vill salta!

    Lotta om såsen blir för syrlig så skulle jag kanske koka ner såsen lite mer och tillsätta mer vatten.

    Visst går den att äta kall, men jag föredrar att ha den varm :)!

    GOTT NYTT ÅR på er alla nu!

    MVH
    Mariell

    SvaraRadera
  30. Såsen var pricken över i på nyårsmiddagen! Tack för ett bra recept!

    SvaraRadera
  31. Gjorde rödvinssås för första gången på nyår, och det här receptet var kanon! Trots att vi fick improvisera med rödlök (tvärslut på chalottenlök i affären)och kalvbuljongtärning. Kommer absolut göra denna igen! :)

    SvaraRadera
  32. Hej!
    Är ingen hejare på mat men tänkte prova din sås.
    Men vad skall det vara för soja ? Skall det vara typ kinasoja?

    SvaraRadera
  33. Kristina Ohrmér Jansson29 januari 2012 kl. 17:19

    Jättegod sås, hade också rödlök istället för charlottenlök, det blir jättebra, ger såsen en fin färg. Jag rekommenderar denna sås, den var superb.

    SvaraRadera
  34. Hej Mariell.
    Använde ditt recept som grund men kunde inte låta bli att experimentera lite (som vanligt). :-)
    Kokade egen köttbuljong på "putset" från en hel Entrecôte i fyra-fem timmar med en enda vitlöksklyfta som extra och redde sedan med en Roux, bottenredning vilket blev ganska tjockt då jag var ovan vid doseringen och jag skulle kanske ha brynt lite extra.
    Blev dock makalöst gott!

    Hade också problem med att det blev lite för skarpt först, men löste det med lite extra Soja och socker (snålade nog lite på sockret från början).

    Och ja, det ska vara mörk kinesisk soja. ;-)

    SvaraRadera
  35. Denna ska testas ikväll till lite grillmiddag.

    Janne

    SvaraRadera
  36. Mycket god sås, jag har även lagt till lagerblad och timjan samt lite extra smör

    SvaraRadera
  37. Gör nu ett litet test med ditt recept som grund. Återkommer med resultat.
    Med vänlig hälsning, Per

    SvaraRadera
  38. Tyvärr måste jag säga att den här såsen är en förolämpning till rödvinssås. Den är alldeles för sur. Smakar mer som teriyakesås än rödvinssås. Då var denna middag förstörd, tack för det. Otroligt att det finns så många människor som helt saknar smaklökar.

    SvaraRadera
  39. Denna såsen blir grym om man tar 1 msk vinäger ist för 2.

    SvaraRadera
  40. Supergod! Jag testade också att lägga till en hackad morot för att få mer "mustighet" och även en liten bit chilli!

    Tack!

    SvaraRadera
  41. Om du nu är sådan jäkla superexpert som du försöker utge dig för att vara "Anonym" Då hade du aldrig gjort denna typen av "enkel" rödvinssås. Tycker du nu att den är för sur så kan man fixa det väldigt enkelt om man har en susning om hur matlagning fungerar. Dock verkar inte du begripa det.


    Tyckte såsen var jättegod och framförallt väldigt lättlagad jämfört med hur tidigare rödvinssåser varit som jag gjort.

    SvaraRadera
  42. Läste hela denna sida och blev mycket förvånad över sista inlägget!!!! Bara för det så måste jag ju prova den imorgon.... Återkommer med min åsikt....

    SvaraRadera
  43. Detta var den godaste rödvinsåsen jag gjort! Alla gästerna ville ha receptet..... Vill bara nämna att inlägget ovan här syftar på en kommentar som nu är bortplockad..... Kanongott så det blir till att bjuda i helgen nu oxå...

    SvaraRadera
  44. Anonym ... mycket klagande ...

    Kanske du skulle ta en kockkurs istället för att skriva en massa dravel.

    Såsen i övrigt är en bra grund att jobba med :)

    Tackar ...

    SvaraRadera
  45. Mycket prat om en sås. Har läst ditt recept och kommer att servera såsen till Scnitzel imorgon. Det kommer att bli jättegott. Kram.

    SvaraRadera
  46. Denna sås ska absolut testas till dubbel-marinerad fläskfilé och potatisgratäng som jag ska ha i morgon:) Spännande att testa ngt nytt och du har ju fått bra respons:P

    SvaraRadera
  47. Utgick från din sås i går men gjorde om den till min egna, med en del ändrade mått och fler kryddor. Lät såsen stå och puttra länge, säkert 2 timmar på svag värme så den reducerades och fick gotta ihop sig riktigt ordentligt:) Tack för att du bjöd på ditt recept! Serverade såsen till dubbel-marinerad fläskytterfilé och potatisgratäng.

    SvaraRadera
  48. Måste hålla med Anders M. Med det minsta lilla hum om vad man håller på med i köket så får man en supergod sås. Min dotter som är 6 brukar sitta och äta den med sked, och själv älskar jag den också.
    Men, sura människor finns överallt, inget att bry sig om.

    SvaraRadera
  49. Underbar och enkel rödnvinssås, la till timjan, lagerblad, morot och en rejäl smörklump för spegling. Kommer definitivt göra denna igen ;)

    SvaraRadera
  50. Kanongod!!! Jag tog en liten klyfta vitlök och lite timjan på det. Tackar och bockar för detta recept!

    SvaraRadera
  51. Den godaste sås jag någonsin ätit! Mmmmmm!! Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  52. Den här ska vi testa ikväll. Hittade lite kött i frysen, rotfrukter och brysselkål. Man tager vad man haver som Kajsa varg sa. Tack för ett fint recept. Väljer att lyssna på alla positiva kommentarer. /Jenny i norr

    SvaraRadera
  53. Supergod! Går alldeles utmärkt att göra på grönsaksfond för oss vegosar.
    :-)

    SvaraRadera
  54. Supergod, godaste rödvissås jag någonsin ätit!

    SvaraRadera
  55. I love you! Go grym sås! Krävdes dock lite lite timjan!
    /E

    SvaraRadera
  56. Åh vilken god sås det blev!! Jag fick höfta lite då jag inte hade kalvfond hemma utan tog hälften kyckling och hälften vilt. Nästa gång blir det säkert ännu godare med rätt fond! Tack för ett jättebra recept som var lätt att följa. Kram

    SvaraRadera
  57. Hej
    Tack för detta recept på rödvinssås. Jag lagar denna rödvinssås ganska ofta och den blir så god, varje gång.

    SvaraRadera
  58. Min sås smakade lite väl surt, måste väl ha gjort något galet (har iaf försökt följa receptet till punkt och pricka). Anders M och Nicklaz... jag är ingen nybörjare i köket, men jag vette tusan hur jag ska fixa till såsen på ett bra sätt eftersom jag inte brukar göra den här typen av sås. Så man känner sig lite dumförklarad :(

    SvaraRadera
  59. Vi har provat denna sås och fastnade jätte god till det mesta kött tack för receptet.

    SvaraRadera
  60. La i en kvist rosmarin från början och serverade till lamm. Väldigt lyckad. Tack för att du delar med sig.

    SvaraRadera
  61. Första rödvinssåsen någonsin för min del. Tyvärr blev den lite sur, alltså för mycket vinäger. En matsked som någon skrev borde funkat bättre. Adderade extra socker och salt för att försöka rädda den. Och det funkade väl okej, tur bara att det var tacksamma kompisar att laga till - alltså, jag behövde inte skämmas för att det blev sådär. Nya tag nästa gång.

    SvaraRadera
  62. Känner mig som en riktig köksamatör nu...
    Jag har gjort denna två gånger, och den blir lika syrlig varje gång. Nu senaste tog jag bara i 1 msk balsamvinäger, men den blir ändå i stort sett oätlig. Kan det finnas koncentrerad balsamvinäger som jag råkat köpa? Står ju på nån spanska på flaskan så man vet ju inte vad det är...
    / Mattias - försöka duger inte i matlagning

    SvaraRadera

Skicka en kommentar