Porterstek

Superenkel och supergod stek, min favorit! Är behändligt att köttet görs på plattan så att man kan göra potatisen i ugnen. Såsen blir suupergod :). Köttet kan serveras varmt eller kallt, så du kan göra den i förväg eller precis innan middagen!

6 port

1,5 kg fransyska
1 flaska porter (33 cl)
1 dl konc. svarvinbärssaft
3/4 dl mörk soja
2 köttbuljongtärningar
2 msk kalvfond
2 st gula lökar
8 enbär
8 svartpepparkorn
2 tsk timjan

Sås:
8 dl sky
2 dl grädde
Maizenaredning

Skiva löken och krossa kryddorna. Koka sedan upp alla ingredienserna i en gryta och lägg i köttet. Låt småputtra i ca 1 ½ timme, köttet ska vara 75 grader när det är klart, vänt steken några gånger under tiden. När steken nått sin temperatur så låt den ligga i skyn i 20 min innan den skäres upp eller läggs i folie. Sila skyn och koka upp med grädden, red till önskad konsisten. Servera med ungspotatis, gelé och kokta grönsaker.

Kommentarer

  1. Vad serverar du för dryck till Portersteken?
    Mvh Helen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar