Sockerdoppade vaniljknutar


En jättegod variant av vetebullar!

ca 40 st
250 grader

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
200 g smör
2 ägg
½ dl socker
½ tsk salt
1 msk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
4 dl vaniljkräm
smör
socker

Smula jästen och rör ut den med fingervarm mjölk. Klicka i rumsvarmt smör, ägg, socker, salt och kardemumma. Blanda i ca 12 dl av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Arbeta in resterande mjölet och kavla ut den till 2 plattor, ca 35*45 cm. Bred ut smörfyllningen och vik degarna dubbel. Skär i strimlor och tvinna till knutar. Jäs ca 40 min. Lägg en klick vaniljkräm på varje bulle och grädda ca 8 min i mitten av ugnen. Pensla de avsvalnade bullarna med lite smält smör och doppa i socker.

Kommentarer