Äkta rotmos

Usch vilken god rotmos jag gjorde idag, måste absolut göra den flera gånger nu i höst när rotsakerna är såå billiga :)! Vi hade ugnsstekt falukorv till , men fläskkorv är jättegott också!

4 port
ca 1 tim

1 stor kålrot
4 morötter
6 potatisar
vatten
1 grönsaksbuljong
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
10 svart- och vitpepparkorn

2-3 dl spad
smörklick
½ grönsaksbuljongtärning
salt, peppar

Dela kålroten i mindre bitar och fyll på vatten så att det precis täcker dom. Lägg i en buljongtärning och de andra kryddorna och låt koka 10 min. Tillsätt sedan morötterna i bitar och fyll på med mer vatten om det behövs. Koka ytterligare 20 min och lägg i potatisen. Koka ca 10-20 min till tills allt verkligen är kokat, så det går enkelt att mosa sedan. Häll av och spara spadet och tag bort lagerbladen. Mosa med elvispen och tillsätt sedan smör och spad efter behöv, den ska bli ganska lös. Smaka så av med en halv buljongtärning och salt och peppar.

Kommentarer