Inkokt lax med täcke

En perfekt rätt till buffébordet!! Inkokt lax är ju bara såå gott och än en gång ett recept som är enkelt!

ca 15 buffé portioner
175 grader


1 kg laxfile m skinn
1,5 l vatten
2,5 msk ättika (24%)
2 msk salt
1 msk torkad dragon
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
20 st blandade pepparkorn


1 st gurka
1 selleristjälk
1 st äpple
1 mindre purjolök
5 dl cremefraiche
1 dl majonnäs
Citronsaft
Flingsalt

Plocka med en laxtång eller liten plattång bort benen som du lätt känner efter med fingrarna var de sitter. Sätt ugnen på 175°. Lägg filen i en långpanna med skinnet ner. Blanda vatten, ättika, salt, dragon, rosmarin och pepparkorn i en kastrull och koka upp lagen. Häll den het över laxen och ställ in i ugnen 15-20 min. Låt laxen kallna i lagen och helst ligga i den kallt över natten.

Riv gurkan och krama ur den mesta vätskan och hacka sellerin. Skala, kärna ur och hacka äpplet fint, hacka purjolöken. Blanda allt med cremefraiche och majonäse och smaka av med citronsaft och flingsalt.

Vid servering ta upp laxfilen ur lagen och plocka bort ev. pepparkorn. Vänd den och dra bort skinnet, läggen på ett serveringsfat. Bred över röran och garnera med citronskivor och klippt dill. Dra några drag med pepparkvarnen över.

Kommentarer

  1. Men såå gott Mariell!!
    Känner nästan igen receptet... ;)

    / Vicky

    SvaraRadera

Skicka en kommentar