Rabarbersaft med vaniljsmak

Jättegod och enkel saft att göra och dessutom behövs det inte såå mycket socker som i 'vanlig' saft :)!


2 ½ - 3 kg rabarber
2 citroner
1 vaniljstång
1 påse (45 g) vinsyra
3-4 liter vatten
2 kg socker


Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka bitar. Skölj citronerna noga i varmt vatten och skiva tunt. Blanda rabarber och citron i en stor kastrull som rymmer ca 5 liter och blanda i vaniljstången i bitar. Strö över vinsyran och häll över kokande vatten tills rabarbern är täckt. Täck med plastfolie och sätt på lock. Låt stå 3 dygn. Sila över råsaften till en stor bunke eller hink. Rör i socker tills allt är upplöst i råsaften. Atamonskölj glasflaskor som du ska förvara saften i och häll över den färdiga koncentrerade rabarbersaften. Vid servering blanda saften med cirka 4 ggr vatten.

    Kommentarer