Slottsstek

En riktig klassisk stek! Riktigt god och mycket enkel. Var skeptiskt till ansjovisen först, förstod att den inte skulle kännas, men att den var en viktig smakförstärkare och inte kunde uteslutas!

6 pers

1,5 kg fransyska
3 gula lökar i klyftor
2 morötter i bitar
4 dl vatten
1 kättbuljongtärning
2 lagerblad
1 liten brk ansjovisfiléer (55g)
10 krossade vitpepparkorn
6 krossade kryddpepparkorn
salt
peppar
1 ½ msk ljus sirap
2 msk tomatpuré
1 msk timjan
1 msk vitvinsvinäger

Sås:
sky
2 dl grädde
2 msk smör
2 msk mjöl

Bryn steken runt om och lägg åt sidan. Koka upp resten av ingrediensena i en gjutjärnspanna och lägg sedan i steken. Låt puttra på svag värme 1-2 timmar tills ca 70-75 grader. Låt vila i folie innan den skäres upp. Sila skyn, tillsätt grädde och låt koka upp. Red av med smör blandat med mjöl.

Kommentarer